Bij veel fysieke problemen ligt de grondslag bij een overmaat aan afvalstoffen. Een dier kan op verschillende manieren een overmaat aan deze afvalstoffen krijgen. Dit kan te maken hebben met afvalstoffen vanuit voeding maar ook vanuit de lucht en/of medicatie. Op het moment dat een dier te veel afvalstoffen binnenkrijgt slaat het lichaam deze op in het bindweefsel in plaats van dat het lichaam deze stoffen afvoert. Als er in het bindweefsel te veel afvalstoffen opgeslagen liggen zorgt dit voor een verstoring en kan uw dier ziek worden.

In het voor en najaar, tijdens de rui, is de hond in staat deze opgeslagen afvalstoffen alsnog uit te scheiden. De rui heeft dus als functie om het lichaam te reinigen. De opgeslagen afvalstoffen worden uit het bindweefsel afgescheiden aan het bloed en via de uitscheidingsorganen uitgescheiden. In de meeste gevallen is een dier echter maar in staat om 80% van de afvalstoffen op deze manier kwijt te raken. Als er tijdens elke rui beurt dus telkens nog 20% van de afvalstoffen achterblijft in het bindweefsel ontstaat er alsnog een overmaat aan afvalstoffen. De hond zal dan geholpen moeten worden met reinigen om deze stoffen alsnog af te voeren.

Omdat het vermijden van afvalstoffen in onze huidige maatschappij erg lastig is, is het reinigen bij de meeste honden nodig. Als diereneigenaar kunt u in sommige gevallen wellicht rekening houden met dit gegeven. U kunt medicatie, vaccinatie, onvlooiingsmiddelen en ontwormingsmiddelen zo veel mogelijk beperken.

Een reinigingskuur is er dan ook op gericht om alle lichaamsvreemde en lichaamsschadelijke stoffen te verwijderen. Daarnaast bevatten veel van deze middelen ook mineralen en spoorelementen die het lichaam van de hond aanvullen. Een reinigingskuur zorgt eveneens voor een betere opname van kruiden. Naast het gebruik van groene leem wordt er soms gekozen voor het reinigen met chlorofyl omdat dit middel vele malen minder krachtig is en voor het middel Detox dat verschillende kruiden bevat.

Een reinigingskuur bestaat over het algemeen uit een pakket van groene leem en jeneverbesolie. Jeneverbesolie ontslakt. Dit wil zeggen dat het bijdraagt aan de verwijdering van afvalstoffen van het spijsverteringsproces. Daarnaast kan gekozen worden voor de toevoeging van Silsterk. Silsterk bestaat uit Citroen-, Tea Treeolie en biologische honing. Deze zorgen samen voor een verhoging van de weerstand. De Tea Treeolie doodt bacteriën en schimmels en is virusverlammend.  De Citroenolie stimuleert de aanmaak van witte bloedlichaampjes, herstelt de darmwand en verbetert de opname van aminozuren.

Groene leem bevat naast mineralen en spoorelementen ook enzymen en is uitstekend in staat de opgeslagen afvalstoffen uit het bindweefsel te onttrekken en via de bloedbaan uit te scheiden. Doordat er hierdoor veel afvalstoffen tegelijk in de bloedbaan terechtkomen kan het dier eventueel lichte ziekteverschijnselen gaan vertonen. Als dit gebeurt is een lichtere dosering beter.

Een reinigingskuur duurt over het algemeen 14 dagen. Na het aanbieden van een reinigingskuur kan de darmflora van uw dier hersteld worden door uw dier biogarde en/of zuurdesembrood aan te bieden. Het is altijd raadzaam eerst deskundig advies te vragen voor u uw dier een reunigingkuur aanbiedt. Bij Jonge of verzwakte dieren kan het namelijk verstandiger zijn geen reiniginskuur te geven. Groene leem kan niet ingezet worden tijdens het gebruik van medicatie. Als uw dier medicatie krijgt dient u 3 weken te wachten met het geven van een reinigingskuur. Deze wachttijd geldt ook voor het geven na een vaccinatie.