Wilt u dat wij u helpen bij de keuze van uw hond dan vindt er eerst een kennismakingsgesprek plaats. In dit gesprek kunt aangeven:
● Wat uw behoeftes zijn (bv. veel wandelen of juist niet)
● Wat u verwacht van uw hond (gehoorzaamheid, eigenzinnigheid, enz. )
● Of u zelf al bepaalde voorkeuren heeft (ras, kruising of bastaard, reu of teef)
Advies
Daarna gaan we samen kijken welke hond het meest geschikt is in uw (gezins-)situatie en het meest voldoet aan uw wensen en eisen. We nemen alle opties uitgebreid met u door. Op basis van uw reactie hierop maak ik een advies voor u. Vervolgens kunt u dan zelf op zoek gaan naar de hond van uw keuze, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat ik u hierin begeleid. U kunt zelf aangeven wat uw wensen zijn.
Waarom is een goede keuze zo belangrijk
Een hond en zeker een pup is niet iets wat je zomaar neemt. Je gaat in de meeste gevallen een relatie van een aantal jaren aan. Daarom is het belangrijk dat er niet alleen aan de behoefte van de mens om een hond te willen wordt voldaan. Ook de behoeftes van de hond zijn belangrijk en moeten heel serieus genomen worden. Pas dan ontstaat er een prachtige symbiose. Wil je deze goed opbouwen dan zal je de wereld door de ogen van een hond moeten zien. Dan zal de mens zich moeten aanpassen en moeten leren wat de behoeftes van de hond zijn. Deze behoeftes zullen tijd, geld en energie kosten. Elke dag zult u voldoende tijd moeten hebben om uw hond uit te laten, met hem te spelen, hem te voeden, te verzorgen en hem op te voeden en te onderhouden. En misschien nog wel het aller belangrijkste: u zult tijd moeten nemen om u te verdiepen in wat voor dier uw hond is en hem zodoende te leren begrijpen.
Als er dus een bewuste keuze is gemaakt om een hond te nemen, er voldoende tijd is en er voldaan kan worden aan alle behoeftes van de hond is het tijd om uit te kiezen wat voor hond het gaat worden. Het is heel belangrijk een hond te kiezen die bij de eigenaar, het gezin maar ook bij hun leefsituatie past. En als er al een hond aanwezig is in het gezin dan zal er ook rekening gehouden moeten worden met zijn bestaan.
Reu of teef
Zowel reuen als teven hebben voor- en nadelen. Het is de persoonlijke voorkeur die de doorslag zou moeten geven.
Reuen zijn buiten zelfstandiger en kunnen sterk reageren op loopse teven. In deze periode willen zij er nog wel eens alles aan doen om bij de teef te komen. Daarnaast zijn voorhuidontstekingen en prostaatkanker fysieke problemen die zich bij reuen voor kunnen doen.
Teven zijn over het algemeen juist binnen wat zelfstandiger. Ze kunnen ook wat snauwerig en afstandelijk zijn en ze worden loops. Dit kan als onprettig ervaren worden en tijdens de dagelijkse wandeling als vervelend. Teven kunnen zij fysieke problemen zoals baarmoederontsteking of baarmoederkanker krijgen.
Toch is het afhankelijk van het individu en gedeeltelijk de aanleg van het ras hoe de hond zich zal gedragen en welke ziektes hij eventueel kan krijgen.
Kruising of bastaard
Als er wordt gekozen voor een rasloze hond is het lastiger te voorspellen wat de behoeftes van deze hond zullen zijn. Toch kan er om dat te bepalen gekeken worden naar de beide ouders en vaak kan je op jonge leeftijd al zien wat voor type een hond is.