Bewegingstherapie is een therapie die kan wordt ingezet op het bewegingsstelsel van een dier. Deze vorm van therapie is erg breed en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Op het moment dat de uitgangspunten van de natuurgeneeskunde tegen het licht gehouden worden kan deze therapie prima vallen onder natuurgeneeswijzen. Daarnaast kan in combinatie met deze therapie het gebruik van een van bovenstaande natuurgeneeswijzen worden toegepast als ondersteuning bij het oplossen van het bewegingsprobleem.

Aanvullend op de anamnese en voorafgaand aan een eventuele behandeling met deze therapie wordt er een bewegingsonderzoek uitgevoerd. Dit bewegingsonderzoek bestaat kort gezegd uit; inspectie in stand, inspectie in beweging, palpatie van het dier en een passief bewegingsonderzoek waarbij gewrichten door de therapeut passief worden bewogen.

Indien nodig kan ook aanvullend een neurologisch onderzoek worden uitgevoerd waarbij neurologische reflexen worden getest.
De belangrijkste toepassingen van bewegingstherapie zijn massage en Tellington methode. Massage is een manuele bewerking van huid, vetweefsel, bindweefsel, spieren en/of pezen die door de patiënt passief wordt ondergaan met als doel de lichaamsfuncties te onderhouden en/of te verbeteren. Het doel van een massage kan zijn pijnvermindering, verbetering van de doorbloeding en/of ontspanning.

De Tellington-methode bestaat uit TTouches, geleide- en hindernistraining. Deze 3 onderdelen zijn erop gericht lichaamscellen te activeren. Het geeft het dier bewustwording van zijn lichaam en bevordert zelfvertrouwen, leervermogen, balans, coördinatie en de doorbloeding van het lichaam. Ook verminderen TTouches stress, versterken ze de band tussen dier en eigenaar en hebben ze effect op het totale gedrag,  de gezondheid en prestaties van een dier. Er zijn inmiddels meer dan 30 verschillende soorten TTouches die naast de gemeenschappelijke ook nog allemaal hun eigen specifieke effect hebben.

De grondlegger van deze methode is Linda Tellington Jones (1937). Zij is geïnspireerd geraakt door Dr. Feldenkrais (1904-1984) waar zij een trainingscursus volgde over de integratie van lichaam en geest. Van hem leerde Linda Tellington Jones dat de tijd om iets aan te leren drastisch kon worden ingekort wanneer het lichaam beweegt op een manier dat het normaal niet doet. Hierdoor zouden ongebruikte zenuwbanen en cellen worden geactiveerd.

De Tellington-methode kan gemakkelijk door een diereneigenaar worden uitgevoerd en er is, in tegenstelling tot massage, geen kennis van spieren en/of botten voor nodig. Het basisprincipe van de TTouch is het uitvoeren van lichte druk waarbij de huid van het dier in een 1 ¼ cirkel wordt bewogen. De druk, snelheid of manier waarop dit wordt uitgevoerd is afhankelijk van de ‘soort’ TTouch die wordt uitgevoerd. Ook zijn er verschillende geleide- en hindernisoefeningen binnen deze therapie mogelijk.